Antwoorden    


antwoorden op veel gestelde vragen
stel een vraag aan de bedenker van het spel!
Heeft u een vraag gesteld over de regels van Het Aandelenspel? Lees hier het anwoord op veel gestelde vragen.



De heer Henskens vraagt:
Ten eerste wil ik u bedanken voor het uitbrengen van dit spel. Daar ik de ambitie heb om nog eens ooit met echte aandelen aan de slag te gaan is dit spel een uitzonderlijk alternatief om dit te nabootsen.

Mijn vraag vervolgens;

"Stel, een persoon koop 30 Aandelen Philips en later lost een ander (in dezelfde ronde) een baisse in van 20 aandelen, stijgt de koers van het aandeel Philips dan met 10 Euro?"

Antwoord:
Hartelijk dank voor uw compliment en veel succes als u straks ook in het echt in aandelen gaat beleggen.

Het antwoord op uw vraag is ja. De koers stijgt inderdaad met 10, omdat in dezelfde beurt (20+30) 50 aandelen Philips zijn gekocht.


De heer Hulstaert vraagt:
Wij spelen het spel ontzettend veel met een paar vrienden van ons (elke vrijdagavond) en het gaat er altijd fanatiek aan toe. Hoe vaak we het ook spelen, het blijft een leuk spel. Maar er zit 1 minpuntje aan, als je het spel zoals wij vaak speelt, ken je alle persberichten uit je hoofd en zit daar dus geen verrassing meer aan. Is het niet mogelijk om nieuwe setjes met bijbehorende krant te kunnen kopen ? Zo ja, waar kunnen we die kopen of bestellen ? Zo niet, dan zou we u willen aanraden dit eens in overweging te nemen want op die manier kun je toch een groot element van verrassing behouden.
Antwoord:
Bedankt voor de tip. We gaan kijken wat we daar aan kunnen doen. Mail anders uw e-mail adres even.

De heer van Vugt vraagt:
Er zijn persberichten die voor alle fondsen gelden, bijv: alle fondsen stijgen met 10 maal de ogen van de worp. Het kan zijn dat tijdens één werp-ronde van de beursgoeroe (werpt voor alle opzetstukkken, 6 maal) er drie keer een opzetstuk op het vakje van dit persbericht komt, moet dit persbericht dan ook 3 maal uitgvoerd worden?? Of kan een persbericht tijdens een werpronde van de beursgoeroe maar 1 keer uitgevoerd worden??
Antwoord:
Het persbericht moet dan inderdaad 3 maal uitgevoerd worden.

Sander vraagt:
'hoe gebruik je de bijlage van de financiële telegraaf en is het aantal 'technische reacties'-kaartjes niet te beperken, want de koersen blijven nu constant rond de 100 hangen.'
Antwoord:
Beste Sander,
De financiële krant gebruik nadat je een persbericht hebt gekocht. Vooral door de persberichten veranderen de koersen, er zijn dus wat dat betreft genoeg technische reactie kaarten

Dit gaat als volgt:
Een speler die dit wil betaalt 500 euro aan de bank, pakt een envelop naar keuze, schuift de persberichtkaart iets omhoog en bekijkt het nummer, zonder dat de andere spelers kunnen meelezen. Vervolgens legt hij de envelop gesloten weer terug, en leest voor zichzelf de betreffende pagina in de beurskrant, zodat hij met deze informatie in het vervolg van het spel zijn voordeel kan doen.

Als nu later de betreffende opzetter op dat vakje land gebeurt het volgende:
Als een pion op een persberichtvakje terechtkomt, dan opent de beursgoeroe het bijbehorende envelopje en bekijkt hij of het op het persberichtkaartje vermelde fonds overeenkomt met de pion. Zo niet, dan wordt de envelop weer gesloten op zijn plaats gelegd. Als de fondsen wel overeenkomen, dan haalt hij de persberichtkaart uit de envelop, leest de tekst op de achterzijde voor en voert deze ook direct uit. De wijzigingen die een voorgelezen persbericht teweegbrengt, worden doorgevoerd. Een voorgelezen persberichtkaart gaat terug in het envelopje en wordt weer op zijn plek naast het speelbord gelegd.

dhr Boon vraagt:
'Volgens mij kunnen jullie er beter briefjes van 10 euro bij doen. Want als je nu een kanskaart pakt en je krijgt 10%, dan moet je het bedrag afronden. (bv. je hebt 5 aandelen met een koers van 120. je krijgt 10%, dat is dan 12x5 is 60. Je krijgt dan maar 50 want er zijn geen briefjes van 10 euro)

En in de spelregels staat dat je 16 persberichten vakjes hebt, dit zijn er maar 15'
Antwoord:
De dividend bedragen worden naar boven afgerond. U ontvangt dus fl.100,00

Er staat inderdaad een fout in de spelregels. Er zijn 15 persberichtvakjes en er blijven dus ook drie over die in de doos gelegd moeten worden.

mevr. van Ees vraagt:
'Zou het niet beter zijn als er ook briefjes van 5000 euro komen? (Dat komt straks in het echte leven ook!) Nu zijn de briefjes van 1000 zo gauw op. Een briefje van 10000 wisselen kan soms niet eens meer. Vooral als je het spel met meerdere spelers speelt (met 6 spelers hadden we toen al dat probleem).'
Antwoord:
In principe kan het spel gespeeld worden met heel veel mensen. Het enige probleem is inderdaad dat op een gegeven moment het geld opraakt. Uiteraard kunnen wij niet een onbeperkte hoeveelheid speelgeld in het spel doen. Daarom is een geschikte verdeling van het geld erg belangrijk. Uw idee wordt dan ook zeker voorgelegd aan onze testers en wellicht dat in de volgende druk briefjes van 5000 komen.

dhr Vos vraagt:
'als je bijv een bijlage van de financiele telegraaf koopt,en daar staat bijv in dat de koers van Unilever omhoog gaat. Is het misschien niet opvallend dat je dan opeens aandelen koopt van unlilever dan weten je medespelers toch ook dat hij zo omhoog zal schieten dan kopen ze toch ook die aandelen.'
Antwoord:
Daarom is het ook van belang de volgorde van de acties strikt aan te houden. Dus: eerst koopt eerst de speler links van de beursgoeroe een persbericht en dan in de richting van de wijzers van de klok de volgende spelers. De beursgoeroe is zelf als laatste aan de beurt. Het zelfde geldt voor de andere acties zoals het kopen of verkopen van aandelen. Hoe later u aan de beurt bent hoe gunstiger het dus is. U zou zelfs kunnen wachten tot u zelf beursgoeroe bent. Ook kunt u (met uw beste poker-face) trachten uw tegenspelers een loer te draaien, onterecht een bepaald aandeel aan te prijzen, waardoor zij een verkeerde transactie doen.

dhr de Koning vraagt:
'Hoe verloopt een spelronde ?
  • dienen eerst alle spelers na elkaar aan te geven of men beursberichten wil kopen en vervolgens weer na elkaar aandelen wil kopen en vervolgens weer na elkaar of men baisse wil gaan of,
  • moet 1 speler aangeven of hij beursberichten wil kopen - aandelen wil handelen - baisse wil en is dan pas de volgende speler aan de beurt,of- geldt een spelronde alleen de handelingen van de beursgoeroe en is er dan meteen een nieuwe ronde ?? '
  • Antwoord:
    De onderstreepte versie is de juiste!

    Vraag:
    'Waar zijn de 3 extra persberichten voor?'
    Antwoord:
    Deze dienen in de doos te worden gelegd en kunnen een volgende keer meedoen. Het spel is hierdoor minder voorspelbaar. Zo zou men, als precies alle persberichten rond het bord lagen, kunnen weten wat het laatste persbericht zou moeten zijn.

    Vraag:
    'Hoeveel rondes moet men nu eigenlijk spelen? Wij spelen 1 ronde en dat is nogal erg kort vind ik zelf'
    Antwoord:
    Het spel is in principe afgelopen als de eerste opzetter over de finish komt. U zou natuurlijk best gewoon door kunnen gaan. Het is dan wel raadzaam de persberichten weer opnieuw te schudden en te plaatsen.

    dhr J.Kil vraagt:
    'de baisse-transacties, hoe werken die precies; moet je 100 euro aan geld hebben per aandeel in baisse of mag je ook je huidige aandelen meerekenen?'
    Antwoord:
    In principe moet tegen iedere baisse positie een hoeveelheid geld staan. Indien nodig zou u dus eerst aandelen moeten verkopen om genoeg geld te hebben op baisse te gaan. Echter, net als in het echt, heeft iedere bank zo zijn eigen regels voor het verlenen van krediet e.d., u bent dan ook vrij om hiet uw eigen regels op los te laten.

    Vraag:
    'moet je gedurende de tijd dat je baisse speelt continue deze hoeveelheid geld achter de hand houden'
    Antwoord:
    Ja (Uiteraard bent u vrij ook hier deze regel naar eigen inzicht aan te passen)

    Vraag:
    'Stel dat ik 200 aandelen Akzo koop op 100 euro, de koers stijgt dan met 40 En je speelt met tweeën, 1 ronde later verkoop je ze weer op 140+(40 dus) zonder enige moeite heb je dan geld verdiend en de koers zakt weer naar 100 Dat klopt toch niet?'
    Antwoord:
    Op zich klopt uw redenatie, hoewel een speler natuurlijk wel over heel veel geld moet bezitten om een dergelijke transactie te kunnen verrichten. We hebben deze mogelijkheid in het spel gedaan, omdat het het spel een extra dimensie geeft. Spelers kunnen door aan- en verkoop van grote hoeveelheden aandelen elkaars posities ondermijnen. Is er maar een speler die zo'n transactie kan uitvoeren, dan kunnen de andere spelers samenwerken om deze van zijn troon te stoten. Dit door gezamelijke aan- en verkopen (dit kan inderdaad niet als u het spel met z'n tweeën speelt) of door de betreffende opzetter op een voor de rijkaard ongunstige plaats te zetten. U kunt deze positie een beetje vergelijken met die van degene die bijna alle straten bij Monopoly bezit, alleen is er nu voor de minder bedeelden wel wat aan te doen.

    De heer Timmermans vraagt:
    Wanneer komen de downloads op uw site?? en wanneer word het spel beschikbaar op pc-cd-rom??
    Antwoord:
    De downloads staan vanaf deze week op de site. De cd-rom versie van het spel verschijnt eind februrari op CD-ROM.

    De familie van Rijn schreef:
    Beste mensen, wij hebben het euro aandelenspel vanuit Spanje gekregen. Namelijk van Sinterklaas. Wij hebben het nu een paar maal gespeeld en hebben de volgende vragen/opmerkingen.
    1.
    Het is een boeiend spel. Complimenten voor de uitvinders!
    Uiteraard heel leuk om te horen. Hartelijk dank!
    2.
    Stel Unilever staat op 110. Komt kanskaart voor Unilever dat 20 x aantal ogen van de worp terug moet. Aantal punten 5. Dan is de koers 10. Kan nu maar één speler hiervan profiteren en bijvoorbeeld 300 aandelen kopen. Hierdoor stijgt de koers naar 60 en maakt een bijna niet meer in te halen winst. Zien we dit juist?
    Pas als alle spelers hun aandelen gekocht en verkocht hebben, wordt berekend wat de koerswijziging moet zijn. Dus elke speler kan van deze koersstijging profiteren.
    3.
    Als er gedobbeld wordt, moet je bijhouden hoeveel voor ieder fonds gegooid is. Dit omdat bij een persbericht of kanskaart het aantal ogen van die gooi van een fonds van belang is. Zien we dit juist?
    Men hoeft dit niet bij te houden doordat de koers in deze gevallen direct wordt aangepast.
    4.
    Hoe kun je discussie vermijden over het aantal opties à la baisse? Ieder houdt het bij maar er kunnen uiteraard te goeder trouw verschillen ontstaan.
    In principe wordt er een bankpersoon aangesteld, die ook het reilen en zeilen van de baisseposities in de gaten houdt.
    5.
    Zie bij spelregels onder 4. U schrijft dat direct na een de worp het onderdeel afgewerkt moet worden. Hoe verhoudt zich dit met het feit dat een van de worpen nog gemuteerd kan worden?
    Ook hier geldt dat de persbericht- en kanskaarten direct uitgevoerd moeten worden.
    6.
    De koers muteert bij 50 verhandelde aandelen. Is dit per ronde, per aankoop/verkoop of cumulatief?
    Per ronde.
    7.
    Tip, lever een blad bij met verticaal de fondsen en horizontaal blanco de namen. Dit moet per naam een dubbele kolom hebben een voor het aantal aandelen en een voor aantal opties. Dit blad wordt door de goeroe bijgehouden en wisselt dus steeds van speler. Is dit inderdaad een goede tip?
    Het is zeker een goede tip en wellicht komt er later een dergelijk formulier bij. Overigens komt er ook een software programma waar de spelers hun posities in kunnen bijhouden.

    Rommy vraagt:
    Ik zag laatst bij een vriendje het aandelenspel, en dan met guldens, is dat een oudere versie van deze is dit dus een vervolg op die want het leek allemaal erg op elkaar. Alvast bedankt.
    Antwoord:
    Dat klopt ook. Er zijn inmiddels al een aantal verschillende versie van het spel en de Euro-versie is de allernieuwste.

    De heer Vervoordeldonk schreef:
    Het is ons niet geheel duidelijk wat de regels omtrent baisse posities zijn. Met de huidige regels is het mogelijk onbeperkt baisse posities in te nemen met het geld, verdiend uit de vorige baisse transactie.
    Antwoord:
    Het staat inderdaad niet in de spelregels, maar het is niet de bedoeling dat men baisse transacties uitvoert met geld uit andere baisse posities. Vergelijkbare handelingen zijn Nick Leason overigens ook fataal geworden.
    Verder sluit ik me aan bij anderen in de FAQ; we zitten te wachten op uitbreidingssets geld met meer 1000,-- én 5000,-- biljetten!
    Vraag:
    Is het toegestaan te kopen en te verkopen van één aandeel binnen één beurt?
    Antwoord:
    In principe wel.

    De heer van Staveren vraagt:
    Het verloop van een spelronde is mij, ook na het lezen van reacties van voorgangers,nog niet duidelijk. Is het zo dat na iedere worp de spelers om beurten een handeling kunnen verrichten, of steeds 1 speler, daarna weer werpen en dan de volgende speler?
    Antwoord:
    De beursgoeroe is als het ware de spelleider. De beursgoeroe zorgt er voor dat de volgende handelingen worden verricht:
    1. Eerst mogen de spelers om de beurt een persbercht kopen.
    2. Vervolgens mogen de spelers om de beurt Aandelenkopen en/of verkopen
    3. en dan wederom om de beurt baisseposities innemen en/of inlossen.
    4. Daarna gooit de speler die op dat moment de beursgoeroe is, voor alle fondsen met de dobbelsteen en voert daarbij direct de eventuele handelingen (zoals het bijvoorbeeld aanpassen van de koers) uit.
    5. Vervolgens wordt er een andere speler de beursgoeroe.

    Mevrouw Krugers vraagt:
    Als op de kanskaart of op het persbericht staat geldt voor alle fondsen. Dalen dan alle fondsen ook daadwerkelijk met Bijv. 10 x het aantal ogen of alleen het fonds wat op die positie staat.(DUS OP HET PERSBERICHT OF OP KANS)
    Antwoord:
    Inderdaad, alle fondsen dalen dan met 10 x het aantal ogen van de worp. Onafhankelijk van de positie waar de bijbehorende opzetter zicht bevindt.

    De heer Bleije vraagt:
    Vraag 1: We willen alleen nog wat weten : Als je belasting moet betalen, je hebt niet genoeg geld, moet of mag je dan aandelen verkopen en zit daar een boeteclausule op?

    Antwoord:
    Dat klopt. Men betaalt dan twee keer zoveel transactie kosten.

     
    Vraag 2: Hoe houdt je de aan- en verkoop bij van de aandelen, of moet je steeds op en aftellen.

    Antwoord:
    Nee. Alleen de baisse-posities moeten worden bijgehouden

    De heer Nossin vraagt:
    Hieronder staan de punten waaruit een spelronde bestaat!?
    1. Eerst mogen de spelers om de beurt een persbericht kopen.
    2. Vervolgens mogen de spelers om de beurt Aandelenkopen en/of verkopen
    3. en dan wederom om de beurt baisseposities innemen en/of inlossen.
    4. Daarna gooit de speler die op dat moment de beursgoeroe is, voor alle fondsen met de dobbelsteen en voert daarbij direct de eventuele handelingen (zoals het bijvoorbeeld aanpassen van de koers) uit.
    Het is dus niet zo dat iedere speler slechts de keuze heeft tussen een van deze 4 stappen per spelronde.
    Bijvoorbeeld: Spelronde 1: baissee gaan om aan geld te komen.
    Spelronde 2: aandelen kopen. Deze handeling mag iedere speler dus in 1 spelronde uitvoeren in plaats van in 2 speelrondes.

    Antwoord:
    Nee. Iedere speler mag in een ronde alle stappen uitvoeren.

    De heer . v.d. Ploeg vraagt
    Een uit de notering gehaald fonds kan te allen tijde weer in notering worden genomen; stel dat Unilever eruit ligt en er komt een kanskaartje waarmee de koers van Unilever stijgt/daalt. Als de beursgoeroe nu na lezing van dit kaartje besluit Unilever weer in notering te nemen, geldt dit kanskaartje dan, d.w.z stijgt/daalt de koers van Unilever?

    Antwoord:
    Ja.

    De heer Kaaz vraagt:
    Stel er wordt een persbericht gepakt met als gevolg dat alle fondsen 10 maal het aantal ogen van de worp stijgen. Houdt dit dan in dat voor elk fonds appart gedobbeld moet worden, of volstaat dan een enkele worp die voor alle fondsen gelijk is.

    Antwoord:
    In principe volstaat die ene worp. Hoewel de andere mogelijkheid wellicht ook heel leuk is. Misschien gaan we in een volgende versie de spelregels wat dat betreft wijzigen.

    De heer Kuipers vraagt:
    Wanneer jij een onderpand van 1000 euro hebt, en je sluit een baisse af van 10 van een bepaald fonds, kun je voor het geld dat je daarvan krijgt weer een nieuwe baisse afsluiten in dezelfde beurt.

    Antwoord:
    Nee.

    De heer Kuipers vraagt:
    Hoeveel baisses kan iemand maximaal afsluiten? Bij ons wil iemand nu 2000 baisses afsluiten. Kan dit?

    Antwoord:
    Als hij of zij 200.000,00 Euro in kas heeft wel.

    De heer Kuipers vraagt:
    Als ik 1000 euro; heb kan ik dan bijvoorbeeld 10 baisses op ahold, daarna 10 op akzo enz. afsluiten?

    Antwoord:
    Nee. Het is niet toegestaan om het geld wat men ontvangen heeft middels een baissepostie, te gebruiken als garantie voor het innemen van nieuwe baisseposties.

    De heer Kuipers vraagt:
    Wanneer krijgen wij een antwoord op onze gestelde vragen?

    Antwoord:
    We proberen het antwoord de volgende dag te geven. Zoals u gemerkt hebt lukt dat niet altijd.

    De heer Compernol vraagt:
    Waar is het spel in België te verkrijgen of te bestellen? Hoeveel kost het Euro-aandelenspel?

    Antwoord:
    Het euro-aandelenspel is nog niet in België te koop. Als u echter 59.50 Euro over maakt op bankrekeningnummer 50.28.65.210 ten name van Key2 - Het Euro Aandelenspel en u uw adres gegevens vermeld zullen wij het spel naar u toe sturen.

    De heer Hoekzema vraagt:
    Mag je na het kopen van bijv. 500 aandelen, van een bepaald fonds (die dan met 10 sprongen omhoog gaat), ook een baisse afsluiten op dat fonds. Vervolgens wil ik bij de volgende beurt alles weer verkopen zodat alles weer gaat dalen. In die zelfde beurt kan ik dan ook mijn baisse aflossen voor een lagere prijs, zodat je hier een veel te dikke winst op maakt. Mag dit?

    Antwoord:
    Nee. Handiger is af te spreken dat men niet baisse mag gaan op aandelen die men zelf bezit. Of men moet afspreken dat koersen ook dalen en stijgen door het innemen en inlossen van baisseposities. De koers daalt dan bij het innemen van een baisse positie, want het innemen van een baisse positie is eigenlijk het zelfde als het verkopen van aandelen. Net zo is het inlossen van een baisse positie vergelijkbaar met het kopen van aandelen.